Welke ingrediënten je moet vermijden in je deodorant

Uit nieuwsgierigheid heb ik laatst weer eens in de drogist een aantal etiketten bekeken van reguliere deodorants om te kijken wat hier nou eigenlijk allemaal in zit. Deze bevatten nog steeds een enorme lijst met chemische ingrediënten in een taal die niet te begrijpen is.

Al jaren lees ik veel over cosmetica, over de ingrediënten die gebruikt worden en de gevolgen hiervan op ons. Ik vind het echt afschuwelijk om te beseffen dat een aanzienlijk deel van wat je allemaal op je huid smeert of spuit, wordt opgenomen in je bloedbanen en vervolgens overal in het lichaam terecht kan komen. En dan te bedenken dat dit extra makkelijk gebeurt onder je oksel omdat de huid hier zo dun is.

Maar welke ingrediënten kun je nou beter vermijden en waarom? Ik pik er een paar voor je uit.

HORMOONVERSTOREND EFFECT

De basis is vaak aqua. Water dus. Dit heeft een uitdrogend effect op je huid. Vervolgens worden er parabenen (ethylhexylglycerin) toegevoegd als conserveermiddel voor onder andere het water, dat anders zou bederven. Parabenen imiteren oestrogeen en kunnen een hormoonverstorend effect hebben.

Dan is er aluminiumchlorohydrate, oftwel aluminium. Dit is een metaal dat vocht absorbeert en je poriën dichtzet waardoor je niet meer zweet. En het kan de cellen in ons zenuwstel aantasten. Het wordt gelinkt aan het ontwikkelen van Alzheimer en ook hoor je steeds meer over de mogelijke link met borstkanker, lees hierover ook meer in deze blog die ik eerder schreef.

IMUUNSYSTEEM AANTASTEN

Dan zien we nog cyclopentasiloxane en dimenticone staan, dit zijn siliconen die vaak toegevoegd worden om het product gladder en zachter te maken. Maar deze stoffen kunnen tevens de huid uitdrogen en zouden ook verstoppend voor de poriën kunnen werken.

BHT (Butylhydroxytolueen) wordt toegevoegd als anti-oxidant. Het zorgt ervoor dat producten minder snel van kleur veranderen. Maar deze stof kan ook je immuunsysteem aantasten.

En dan is er nog parfum. Dit wordt uiteraard toegevoegd voor het geven van een lekkere geur aan het product. De term ‘parfum’ wordt echter vaak gebruikt als verzamelnaam voor heel veel verschillende chemische ingrediënten. Veel van deze ingrediënten zijn niet getest op veiligheid. Het leidt vaak tot irritaties en kan allergieën opwekken.

NATUURLIJK ALTERNATIEF

Vaak wordt er gezegd dat al deze ingrediënten niet schadelijk zijn als het in een minimale hoeveelheid wordt toegevoegd in een product. Maar als je bedenkt dat de meeste mensen meerdere producten op een dag gebruiken dan stapelen de schadelijke stoffen zich wel op. En waarom zou je überhaupt producten gebruiken waar schadelijke ingrediënten inzitten?!

Dat is ook waarom wij hebben gekozen voor een deodorant met alleen maar natuurlijke ingrediënten, bestanddelen die iedereen kent en die een verzorgende werking hebben voor de huid er voor zorgen dat bacteriën geen kans krijgen en geurtjes neutraliseren. Afgelopen week vertelde een enthousiaste gebruiker aan mij: “..Ik voel me schoon zonder al die zooi en jullie deo werkt zelfs beter dan mijn oude deo!..“

Daar doen we het voor…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat met Aukje
1
Hallo 👋
Mocht je vragen hebben start dan eenvoudig een whatsapp gesprek met ons!