Waarom ik nooit meer ‘normale’ deo gebruik

Gister stond ik weer op een markt, deze keer in Amsterdam. Hoe geweldig is het dat steeds meer mensen de deo weten te vinden en dat ik een bijdrage kan leveren aan gezondheid van mensen in Nederland. En daarbuiten! En ik heb op zo’n markt de mooiste contacten en gesprekken met mensen.

Zo sprak ik een vrouw die net herstellende was van borstkanker en van haar behandeld arts te horen had gekregen dat ze beter geen reguliere deodorant meer kon gebruiken. We hadden zo’n mooi en open gesprek hierover en wat ben ik dan blij en dankbaar om hier een bijdrage aan te kunnen leveren.

Maar hoe zit dat nou precies met die schadelijkheid van deodorant en de link die wordt gemaakt naar onder andere (borst)kanker.

In de meeste (commerciële)deodorants die we bij de drogist of supermarkt kopen zitten aluminiumgebaseerde toevoegingen die de poriën onder je armen blokkeren, waardoor je niet of nauwelijks meer zweet. Je zweetklieren worden door de deodorant langdurig beïnvloed en dichtgezet. Dit klinkt al niet heel gezond toch, helemaal omdat dit ook gewoon een natuurlijk proces is van je lichaam om afvalstoffen af te voeren.

Onderzoek naar kankerverwekkend aluminium in deodorant.

Het Zwitserse kanker instituut heeft een onderzoek gedaan dat aantoont dat bij langdurig en dagelijkse gebruik van aluminium, dit niet alleen geabsorbeerd wordt door je lichaam, maar dat het zich ook kan vastzetten in je borstweefsel en zich daar kan ophopen. Er zijn in dit onderzoek testen gedaan waarbij muizen langdurig werden blootgesteld aan aluminium in de vorm waarin het in deodorant voorkomt. Ongelofelijk, maar bij alle muizen zagen de onderzoekers binnen enkele maanden tumoren ontstaan.

In een ander onderzoek uit Italie werd bij vrouwen met borstkanker een flink grotere hoeveelheid aluminium aangetroffen in het borstweefsel in vergelijking met gezonde vrouwen. Hieruit kwam ook naar voren dat aluminium wordt opgenomen door het lichaam en dat de opbouw van aluminium in borstweefsel een risico vormt voor ontstekingen in borstcellen bij borstkanker.

Meer onderzoek nodig.

En ja het klopt, er zijn ook onderzoeken die dit tegenspreken en aangeven dat er meer onderzoek nodig is. En dat is zeker waar maar voor het doen van dit soort onderzoeken is enorm veel geld nodig, wat veelal gefinancierd wordt door de grote bedrijven, en je snapt het al, die hebben hier zelf ook een belang bij, dus hoe betrouwbaar is dit?

Voor mij zelf, ik wil sowieso geen producten gebruiken waarvan is bewezen dat de aanwezige aluminium in je lichaam wordt opgenomen. Waarom zou je dat risico nemen?
En helemaal als er een goed (natuurlijk) alternatief is en dat is wat ik voor mensen beschikbaar wil maken!

Een reactie op “Waarom ik nooit meer ‘normale’ deo gebruik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat met Aukje
1
Hallo 👋
Mocht je vragen hebben start dan eenvoudig een whatsapp gesprek met ons!